YAŞLI POLİTİKALARI DERNEĞİNİN COVID-19’a YÖNELİK DURUM TESBİTİ

Yaşlı Politikaları Derneğinin COVID-19’a yönelik durum tespiti;

Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona’nın yeni bir mutasyonu olan COVID-19 virüsü kısa bir süre içerisinde farklı coğrafyalara yayılarak, küresel bir sorun haline gelmiştir. Ülkemizde ilk vaka 10 Mart 2020 tarihinde yetkili makamlarca tespit edilerek, kamuoyu ile paylaşılmıştır. Vaka sayısının artışıyla paralel olarak sosyal, ekonomik ve kültürel hayata ilişkin birçok tedbir alınmış ve alınmaya da devam etmektedir.

Bu bağlamda alınan tedbirlerden birisi de 65 yaş üstü vatandaşlar ile ilgilidir. İç İşleri Bakanlığı tarafından, COVID-19’un etkisini azaltma gerekçesi ile 21 Mart Cumartesi saat 24.00 itibariyle 65 yaş üstü ve ayrıca kronik rahatsızlığı olan vatandaşların sokağa çıkması sınırlandırılmıştır. Yasağın uygulanmaya başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına karşın, ana akım ve dijital medyada 65 yaş ve üstü bireylerin ‘kişilik haklarını zarara uğratan’ birçok habere maruz kalmış durumdayız.

Yaşlı Politikaları Derneği olarak mevcut duruma ilişkin görüş ve önerilerimizi kamuoyu ve karar verici mekanizmalarla paylaşarak bu durumun düzelmesine katkı sunmak istiyoruz. Buna göre tespitlerimiz;

  • Resmi verilere göre, Türkiye’de yaşlı nufüs 2019’da bir önceki yıla %21,9 oranında artarak 7 milyon 550 bin 727 kişiye ulaşmıştır. Bu durumda ülkemizin toplam nüfusunun %9’u 65 yaş üstü bireylerden oluşmaktadır.
  • KONDA Araştırma Şirketi’nin 2019 verilerine göre 65 yaş üstü nufüsün %17’si tek başına yaşamını sürdürmekte, %13’ü de geçimini sürdürebilmek için hali hazırda bir işte çalışmaktadır. %9’luk nüfusun en azından üçte birinin günlük yaşam rutini içerisinde ‘sokağa çıkmak zorunluluğu’ söz konusudur.
  • 65 yaş üstü bireylerin medya veya teknolojik araçlara yeterince erişim sağladıkları yönündeki yaklaşımda bir önyargıdan ibarettir. Bu noktada yaşlı bireylerin bir kısmı da bir gece içerisinde duyurulup, hızlı bir şekilde uygulamaya konulan yasağa karşı ‘yeterince bilgi edinememiş’ olabilir.
  • Bütün bunlarla birlikte, unutulmamalıdır ki COVID-19 virüsü her yaş grubundan bireyleri etkilemektedir. Virüsün etkisinin yoğun olarak hissedildiği Almanya’da vakaların %60’ını 20-60 yaş arası kişiler iken, Amerika Birleşik Devletleri’nde %50’den fazlası da yine aynı yaş aralığındaki bireylerden oluşmaktadır. Kamuoyunda bilinenin aksine yaşlı bireyler, virüs taşıyıcısı değil, virüsün mağdurudur.
  • Kamuoyunda 65 yaş üstü bireylere yönelik artan olumsuz tavrın, köklerinin ‘yaş ayrımcılığı – ageism ‘ tarafından beslendiğini düşünmekteyiz. Bu ayrımcılık tıpkı kadınlara, gençlere, mültecilere ve diğer kırılgan gruplara yönelik sistematik bir biçimde uygulanan ‘ayrımcılığın başka türlü bir boyutudur.’

Yaşlı Politikaları Derneği Yönetim Kurulu

İLETİŞİM

Facebook:Yaşlı Politikaları Derneği

WEB: www.yapoder.org

TELEFON: 05345475269

2 Replies to “YAŞLI POLİTİKALARI DERNEĞİNİN COVID-19’a YÖNELİK DURUM TESBİTİ”

  1. Tunc Soyer tarafindan bildirilen 444 40 35 ve 155 no.lu tel.malesef ulasilamiyor..keza Saglik Bakanliginin verdigi no.larda sadece muzik caliyor..Mutlaka cok yogun olmalilar ama 3 gundur birkez cevap alamadim..

    1. Yıldız hanım çok üzücü bir durum malesef. bizlerin yapabileceği bir şey olursa telefonlarımız 24 saat açık arayabilirsiniz. Sağlıklı kalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir