YAPODER BİLGİLENDİRİYOR; 10

Corona günlerinde obeziteye dikkat edin!

Corona virüsü nedeniyle evde kaldığımız şu günlerde, hareket kısıtlılığının da dikkate alınarak, dengeli beslenmeye ve obeziteye dikkat etmek gerekir.

Korona günlerinde evde kalaninsanlar doğru ve dengeli beslenmelerine daha çok dikkat etmesi gerekir.

Halk arasında şişmanlık, diğer bir deyişle obezitenin tüm dünyanın ortak sağlık problerinin başında geliyor.

Dünyada obezite problemi gün geçtikçe hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Temeli fazla yeme ve hareketsizlikten kaynaklanan bu sağlık sorununa karşı evde kalmamız gereken bu günlerde daha dikkatli olmalıyız.

Boş vaktini değerlendirmek veya evde bir şeylerle uğraşmak adına çeşit çeşit yeme ve tatlıların yapıldığı bu günlerde beslenmemize daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Evde kaldığımız daha az hareket ettiğimizi de göz önünde bulundurursak ‘Evde kal’ günlerinde vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlü tutacak gıdalarla aşırıya kaçmadan beslenmeliyiz. İmkanlar ölçüsünde daha fazla hareket etmeliyiz. İçinde bulunduğumuz bu dönemde obeziteye karşı daha dikkatli olmalıyız.
Yalnızlık duygusu ve sosyal yaşantıdan uzak hayatın can sıkıntısı ve stresle birlikte aşırı yemeye ve dolayısıyla obeziteye neden olabilir.

Bu dönemde insanlar sosyal hayatına telefonla sürdürmesi daha doğru olacaktır

Şişmanlık ve Türkiye’nin Obezite gerçeği

Şişmanlık vücudumuzda aşırı miktarda yağ birikmesidir. Ağırlığı fazla olan kişilerin hepsi şişman olarak kabul edilmez. Bazı kişilerde kas gelişimi fazlaysa bu da ağırlığı artırır. Bu nedenle şişmanlık ile ağırlık aynı anlama gelmemektedir.

18 yaşındaki erkeklerde vücut ağırlığının %15 – 18’ini, kızlarda ise %20 – 25’ini yağ oluşturur; erkeklerde bu oran %25’i kadınlarda ise %30 – 35’i aşarsa şişmanlık ortaya çıkar.

Şişmanlığın tıp dilindeki adı ‘obezitedir. Bu nedenle kilo yönetiminde amaç fazla yağlardan kurtulmaktır.

Obezite oranın Ege’de yüzde 28, Marmara ve Karadeniz’de yüzde 33, Orta Anadolu’da yüzde 32, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 20

TÜRKİYE’DE BEŞ KADINDAN İKİSİ OBEZ

Türkiye’nin obezite oranlarının tehlikeli boyutlara ulaştı, “TURDEP verilerine göre Türkiye’de kadınlarda obezite görülme sıklığı yüzde 44’ü, erkeklerde ise yüzde 27’yi aştı. Ortalama olarak her beş kadından ikisi, üç erkekten birisi obezite hastalığı ile mücadele ediyor.

Obezitenin kadınlarda fazla görülmesinin sebepleri fizyolojik ve toplumsal özelliklerimizle açıklanabilir.

Kadınların metabolizma hızları erkeklere göre yavaştır” ifadelerini kullandı.

Son 40 yılda Türkiye’de obezite oranında büyük bir artış kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2016’da kadınların yüzde 39,2’si obez, yüzde 69,3’ü şişman ve obez grubunda sınıflandırıldı. Erkeklerde ise bu oran sırasıyla yüzde 24,4 ve yüzde 64 olarak gerçekleşti.

En fazla ölüme ve sakatlığa yol açan risk faktörleri bakımından yüksek vücut kitle endeksi Türkiye’de 2016’da ilk sıraya yerleşti.

KENDİ BEDEN KİTLE ENDEKSİNİZİ HESAPLAYIN

Obezite hastalar kendi değerlerini hesaplayabilir
Kişinin kilosunun, boyunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle bu değerin elde edilir. Eğer çıkan değer

18,5-25 arası ise ideal kilolu,

25-30 ise fazla kilolu,

30-40 ise obezite,

40-50 ise morbid obezite, 50’nin üzeri ise süper obezite olarak değerlendirilir.

HERŞEY GÜZEL OLACAK,

SAĞLIKLA KALIN, SEVGİYLE KALIN DOSTLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir