YAPODER BİLGİLENDİRİYOR; 9

Yüz maskesi ve ıslak mendille insan sağlığına zarar vermeden korunma yöntemleri neler olmalı?

Koronavirüs özelinde bunun çözümü hekimlerimizin dediği gibi bol sabunlu su ile yıkamak.

ISLAK MENDİLLER, İÇERİĞİ NEDENİYLE MASUMLAR MI, KULLANIMINDA BİZİ NE GİBİ TEHLİKELER BEKLİYOR?

Öncelikle ıslak mendiller doğal ürünler değillerdir bunu kabul ederek işe başlamak gerek. Doğallıkla da kastettiğimiz şey sadece su ve bezden oluşmazlar. İçeriği marka ve çeşidine göre farklılıklar gösterir. Kullanım sırasında içeriğinde bulunan sıvı kullanılan bölgeye temas ederek cildin gözeneklerinden alt tabaka yani dermis katmanına nüfuz eder. Biriken bu kimyasallar ciltte hastalıkların oluşmasına neden olabilirler. Aynı zamanda elde kullanılan ıslak mendil sonrası tuttuğumuz yiyecekler aracılığıyla da vücudumuza giren bu kimyasallar sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebebiyet verebilirler. Islak mendilin neden olduğu bu durumlar ölümcül olmasa da ciddi cilt hasarlarına neden olabilir. Bunun için ıslak mendil kullanımından sonra mutlaka o bölgenin yıkanması gerekmektedir.

KULLANILMASINDA HERHANGİ BİR SAKINCA OLMAYAN ÇEŞİTLERİNİ NASIL ANLARIZ?

Islak mendillerin öncelikle alkolsüz olmasına dikkat etmelisiniz. Yenidoğan ıslak mendillerinde pamuktan üretilmiş olup sadece su ile ıslatılmış olması önemlidir. Mendilde var olan alkolsüz ve paraben free bileşimi hızlı ve güvenilir bir temizlik sağlar. Ayrıca hijyen açısından da içinizin rahat olmasını sağlar. Ürünün hijyenik, dermatolojik ve klinik olarak test edilmiş olduğuna, boyar madde içermemesine, PH değerinin bebek cildi ile uyumlu olmasına ve hipoalerjenik olmasına dikkat etmek gerekir.

Her mendili sadece bir kere kullanıp çöpe atmanız da sağlık açısından yararlı olacaktır.

EVDE KENDİ KENDİNİZE ISLAK MENDİL YAPMANIZ MÜMKÜN MÜDÜR? PEKİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

1 adet plastik kutu

1 adet kalın rulo kağıt havlu

3/4 bardak kaynatılmış su (ılıklaştırılmış)

1 çorba kaşığı saf cadı fındığı özü

1 yemek kaşığı saf aloe vera

10 – 12 damla greyfurt özü

1 çay kaşığı organik sıvı sabun

1 çay kaşığı zeytinyağı veya badem yağı

YAPILIŞI

Kağıt havlu ruloyu yatay olarak ikiye kesin. Sonra da kutunuzun içine yerleştirin. Bir kapta su, aloe vera, cadı fındığı özü, organik sabun, greyfurt özü ve yağı karıştırın. Bu karışımı kağıt havlunun üzerine boşaltıp yaklaşık 5-10 dakika emmesini bekleyin. Mendillerin ıslanmış olduğundan emin olmak için kabın kapağını kapatıp ters çevirin. Artık ev yapımı mendiliniz hazır, rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bez maskeler corona virüsten ne kadar korur?

Corona virüs salgınının ardından birçok insan maske arayışına girdi. Kullan-at maskelerin piyasada sınırlı sayıda bulunmasının ardından çoğu insan bezle kendi maskesini yapmaya başladı. Bunun yanı sıra bazı girişimciler bez maske üretmeye başladı. Peki bez maskeler corona virüse karşı bizi ne kadar koruyabilir? 60 derecede yıkayın fönle kurulayın

Birçok kişinin kendi imkânlarıyla evde yaptığı ya da dışarıdan satın alınan bez maskeler ne kadar güvenilir?

Bez maskeler kişinin hapşırık, öksürük, konuşma, gülme gibi aktivitelerinde ağızdan ve burundan saçtığı virüsü ve partikülleri tutması açısından faydalıdır. Virüsü dışarıdan almamak için yeteri kadar koruyucu olmayabilir. Bu bezin kalitesine, gözeneklerine, geçirgenliğine göre değişkenlik gösteriyor.

İpliğin ve kumaşın kalitesi, sık dokunup dokunmadığı gibi etkenlerin bez maskede önemlidir.

Bez maskelerin 60 derece ve üzerinde deterjanla yıkanması gerekekir.

Bez maskeler, Yıkandıktan sonra iyice kurulanmış olması ve nemli kullanılmaması lazım. Bunu bir fön makinesi tutarak da daha güzel kurutabilirler. Böylece virüsü de inaktivite etme şansı doğar. Bu maskeler birkaç kullanımdan sonra deforme olabilir ve eski etkisini göstermeyebilirler.

Kişi bu maskeyi kalın bir şekilde kullanır ve bu haliyle nefes alabilirse etraf için risk yaratmamış olur.

Diğer standart maskeler yoksa bunu kullanabilir

Yüz maskesi ve ıslak mendil tüketiminde Türkiye’nin karnesi nasıl?

Türkiye 90’lı yıllarda 17 milyon atık üretirken bunların çoğu organik atıklardı. Şimdilerde atık miktarı 32 milyon ton seviyesinde ve bu artışın en büyük nedeni ambalajlı ürünler. Türkiye’nin atık karnesi berbat. Kentler pislik içinde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir