YAPODER BİLGİLENDİRİYOR; 3

Bu günlerde özellikle BİLİM DIŞI ÖNERİLER ÇOK OLMAKTADIR, BİLİM DIŞI ÖNERİLERİ DİKKATE ALMAYINIZ.
Panik hissi ve sağlık kaygısı, hastalık belirtisi gösterenlerin akıl dışı çözüm arayışları içine girmesine neden olabilmekte, yanlış bilgi ve inançlara bağlı olarak salgın hastalıktan korunmak ya da tedavi olmak adına geleneksel, tamamlayıcı, alternatif sağlık uygulamalarına başvurulması gibi bilim dışı öneriler gündeme gelebilmektedir. Sağlığın her alanında olduğu gibi salgınlar sırasında da, akıl, deney ve gözleme dayanan bilimsel yöntemle oluşturulmuş kanıta dayılı bilgiler dikkate alınmalıdır. Bilim dışı öneriler, yanlış bilgilendirmeler ile tehlikenin boyutlarını aşırı artırarak ya da tam tersi, süreci normalleştirip sıradanlaştırarak kişisel koruma önlemlerinin alınması ve uygulanmasını engelleyebilmektedir.

Bireyin kontrolü altında olmayan ekonomik, sosyal ve çevresel etmenlerin, ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarının gelişmesine zemin hazırladığı biliniyor.
Salgın dönemi gibi olağandışı durumlar, insanların yaşam koşullarını daha da zorlaştırır. Evde kalmanın önerildiği salgın dönemlerinde, stresle başa çıkma, psikolojik ve fiziksel dayanıklılığı artırmaya yönelik önerilerin halkın geniş kesiminde karşılık bulabilmesi için öncelikli olarak yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekir.

Koronavirüs hakkındaki endişelerimizin hayatınızı kontrol etmesine izin vermeyelim.
Sosyal mesafenin öneminin vurgulandığı bugünlerde,

KORONOVİRÜS e bağlı oluşabilecek STRESE KARŞI DAYANIŞMA çok önemlidir;

Bu günlerde STRESLE BAŞ EDEBİLMEK için YAPODER olarak aşağıdaki önerilerimizi dikkate almanızı rica ederiz.

1-Yatakta kalmayıp ev içinde anlamlı saydığımız bir uğraş içinde olmak, ilgi duyduğumuz etkinliklere zaman ayırmak bize iyi gelecektir.
2-Bu süreçte sosyal çevremizle bağlantı içinde kalmalıyız. Sosyal ağlarımızı sürdürmek, yakınlarımız, arkadaşlarımız ve dostlarınızla iletişim içinde olmak, bize duygularımızı paylaşmak için imkân ve stresi azaltmak için çıkış noktaları sağlayacaktır.
3-Umudunuzu canlı tutmalı, bu hastalıktan etkilenmiş insanlarla hiçbir ayrıma gitmeden empati kurmalı, ayrımcılıktan ve damgalamadan uzak durmalıyız. Destek alma, destek verme ve dayanışma, stresle başa çıkmamızda etkili bir yoldur.
4-Bulaşıcı hastalıklara karşı ılık su ve sabunla, 20 saniye, iyice ovuşturarak el yıkama, en etkili korunma yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. 20 saniyeden çok daha uzun süre el yıkamanın, virüs bulaşmasına karşı temizliğe ilişkin önlemleri gereğinden fazla, hayatı aksatacak boyutta uygulamanın olumsuz psikolojik etkilerinin olabileceği dikkate alınmalıdır.

5-Yüksek kaygı ve kaçınma, önerilenin ötesine geçen aşırı korunma davranışları, ruhsal sağlığımızı olumsuz etkileyecektir. Ruhsal olarak dirençli olmanın, salgınla mücadelede fiziksel sağlık kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.
6-Yeterli ve dengeli beslenme,

7-Uygun barınma koşulları,

8-Dinlenme imkânı, rahat bir uyku,

9-Stresle başa çıkmak için alkol ve tütün kullanmaktan kaçınma, sağlıklı bir yaşam tarzının sürdürülmesi için gerekli kabul edilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir